Katar Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler, 1973 yılında kurulmasından bu yana tarihi süreç içinde güçlü bir stratejik ortaklık haline gelmiş ve iki ülkenin ortak özeni sayesinde ticari ve ekonomik entegrasyonu artıran, karşılıklı çıkarları gözeten nitelikli ortaklıklar ile sürekli geliştirilmektedir.
Temmuz 2023’te iki ülke, ilişkilerin 50. yıldönümünü kutlayarak, ilişkilerini stratejik bir ortaklığa dönüştürmüş ve ekonomi, sanayi, savunma, güvenlik, yatırım, enerji, teknoloji, kültür, fikri mülk hakları, akademi ve gençlik gibi çeşitli alanlarda iş birliğini güçlendirmek amacıyla 100’den fazla anlaşma imzalamıştır.
Katar ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık, devletler arası en başarılı ve önemli ortaklıklardan biri olarak öne çıkmakta olup, iki ülke ve halkları arasındaki ortak değerler, ilkeler ve yaklaşımlar sayesinde ortak çıkarların gerçekleştirilmesi, bölge ve dünyada barış, istikrar ve kalkınmanın desteklenmesi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, iki ülkenin çeşitli konulardaki ortak görüşleri ve dayanışma içinde hareket etmeleri bu ilişkilerin güçlenmesini sağlamaktadır.
Ekonomi, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerin temel taşlarından biridir. 2022 yılı sonu itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, 2025 yılına kadar bu rakamın 5 milyar dolara çıkarılması hedeflenmektedir. Katar’da 760’tan fazla Türk şirketi faaliyet gösterirken, Türkiye’de yaklaşık 200 Katar şirketi bulunmaktadır. Katar’ın Türkiye’deki yatırım hacmi 33,2 milyar dolar olup, Türk inşaat şirketleri Katar’ın altyapı projelerinde 22 milyar dolarlık iş hacmine ulaşmıştır.
Katar, Türkiye’deki çeşitli şirketlerde hisselere sahiptir. Bunlar arasında motor ve tank üreticisi BMC şirketinde %49,9 hisseye sahip olması öne çıkmaktadır. Ayrıca, Katar’ın, önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan İstanbul Kanal Projesi gibi çeşitli yatırımları bulunmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Katar Büyükelçisi Sayın Dr. Mustafa Gökso, iki ülke arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda eşsiz bir gelişme gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki derin dostluk ve kardeşlik bağlarına dikkat çekmiştir. Sayın Büyükelçi, siyasi uyum, ekonomik entegrasyon ve güvenlik-savunma ortaklığının, Katar ve Türkiye arasındaki tarihi ilişkileri yansıttığını ve iki ülkenin liderleri arasındaki güvenin bu ilişkileri daha da güçlendirdiğini vurgulamıştır.
Daha önce yaptığı bir açıklamada, Sayın Gökso, iki ülke arasındaki ilişkileri “güçlü ve sağlam” olarak nitelendirerek, Katar ve Türkiye’nin ortak bir dış politika izlediğini, adaletin ve mazlum halkların desteklenmesine odaklandıklarını ve insani değerleri savunmayı amaçladıklarını belirtmiştir. Bu bağlamda şunları söylemiştir: “Türkiye ve Katar’ın ilişkilerini benzersiz kılan unsur, adaleti destekleme konusundaki ortak taahhütleri ve dayanışma ruhudur. Bu yaklaşım, bölgemizde ve dünyanın dört bir yanındaki mazlum halklar için bir umut kaynağı oluşturmaktadır.”
Büyükelçi, Türkiye ve Katar’ın, bölgesel ve uluslararası istikrarı destekleyen aynı hedefleri paylaşması sayesinde diplomasi, diyalog ve barışa öncelik verdiklerini vurgulamıştır. Ayrıca, iki ülkenin ortak bir kaderi paylaştığını, ilişkilerinin karşılıklı saygı, samimi kardeşlik ve doğruluğa dayandığını, bunun yanı sıra ikili iş birliği ve ortak çıkarların gözetildiğini belirtmiştir.