Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdel Aty, Kahire’nin, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanması için Katar ve Amerika Birleşik Devletleri ile çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Abdel Aty, bugün (Çarşamba) Kahire’de Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin son dönemde Katar ve Kuveyt’e gerçekleştirdiği ziyaretlerin de bu çabalar çerçevesinde olduğunu belirtti.
Sisi’nin, Katar Emiri Tamim bin Hamad Al Thani ile ateşkes sağlanmasının yolları hakkında kapsamlı görüşmeler yaptığını kaydeden Abdel Aty, bu konuda Mısır-Katar koordinasyonunun kesintisiz şekilde devam ettiğini vurguladı.
Abdel Aty, Gazze Şeridi’ndeki insani ve sağlık durumunun, İsrail tarafından yardımların girişinin engellenmesi nedeniyle son derece kritik bir aşamaya geldiğini ifade etti.
Ayrıca, “Sürdürülebilir bir sükûnet ve kalıcı ateşkesin tek yolu, 19 Ocak anlaşmasına geri dönmektir,” diyen Abdel Aty, bu anlaşmanın aynı zamanda esirlerin ve tutukluların serbest bırakılmasına da zemin hazırlayabileceğini belirtti.
Mısırlı Bakan, esir ve tutuklu gruplarının serbest bırakılmasını ve Gazze’ye insani ve tıbbi yardımların yeniden girişine olanak sağlayacak bir anlaşmaya ulaşmak için çabaların “aralıksız” devam ettiğini ifade etti. Mevcut yardım stoklarının ise “neredeyse tükendiğini” söyledi.
Öte yandan, Gazze Şeridi’ndeki Hükümet Basın Ofisi bugün yaptığı açıklamada, kıtlık krizinin derinleşmesi ve fırınlar ile su istasyonlarının çalışamaz hale gelmesi nedeniyle, Gazze’nin “insani çöküş” aşamasına girdiğini ve “toplu ölümler” tehlikesinin ortaya çıktığını duyurdu.
İsrail, 2 Mart’tan bu yana Gazze Şeridi’ndeki geçiş kapılarını kapatarak gıda, yardım, tıbbi malzeme ve diğer ürünlerin girişini engelliyor. Bu durum, hükümet raporlarına, insan hakları örgütlerine ve uluslararası kuruluşlara göre, Gazze’deki insani durumu ciddi şekilde kötüleştirdi.
Birleşmiş Milletler’e bağlı UNRWA ajansı da 9 Nisan’da yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin, İsrail ablukası nedeniyle “son derece şiddetli açlık” aşamasına yaklaştığı konusunda uyarıda bulundu ve kalan temel malzemelerin hızla tükenmekte olduğunu bildirdi.
Dünya Bankası verilerine göre, İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü savaş tüm Gazze halkını yoksullaştırdı. Bu da, Filistinlilerin aileleri için temel gıda ve su ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldikleri anlamına geliyor.