Orta Doğu’dan Çin’deki varlık yönetimi sektörüne büyük bir yatırımcının yaptığı ilk hamle olarak nitelendirilen bu adımda, Pekin yönetimi, Katar Yatırım Otoritesi’nin ülkenin ikinci en büyük fon yönetim şirketi olan China AMC’nin %10’luk hissesini satın almasına resmen onay verdi. Bu gelişme, Çin ile Batı arasındaki artan gerginliğin gölgesinde yaşandı.
Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Kurumu tarafından Perşembe günü yayımlanan resmi belgede, Katar’ın egemen varlık fonunun China AMC‘ye ortaklığı resmiyet kazandı. Şirket; yatırım fonları ve borsada işlem gören fonlar (ETF) dahil olmak üzere, toplamda 1.8 trilyon yuan (yaklaşık 249.98 milyar dolar) değerinde varlığı yönetiyor.
Her ne kadar anlaşmanın nihai bedeli açıklanmamış olsa da, şirketin en büyük hissedarlarının daha önce sunduğu belgeler, %10’luk hissenin değerinin 490 milyon doların altına düşmeyeceğini ortaya koyuyor. Bu bilgiler, Reuters haber ajansına dayandırıldı.
Bu satın almayla birlikte Katar Yatırım Otoritesi, China AMC’nin üçüncü büyük hissedarı konumuna geldi.
Söz konusu onay, Çin ile Körfez ülkeleri arasındaki ilişkilerin özellikle finans ve yatırım alanlarında ivme kazandığı bir dönemde geldi. Çin, Batılı ülkelerle yaşadığı siyasi ve ekonomik gerilimler ışığında, küresel ortaklıklarını çeşitlendirmeye çalışıyor.
2005 yılında ülkenin mali fazlalarını değerlendirmek ve ekonomisini çeşitlendirmek amacıyla kurulan Katar Yatırım Otoritesi, dünya genelindeki en büyük egemen varlık fonlarından biri olarak kabul ediliyor. Kurumun resmi olmayan tahminlere göre toplam varlıkları 526.1 milyar doları aşıyor.
Katar, onlarca yıldır dünya genelindeki büyük güçlerle stratejik ilişkiler geliştirmeye odaklanmış durumda. Bu vizyon, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda çok yönlü ortaklıkları teşvik etmeyi amaçlıyor.
Bu çerçevede Katar, uluslararası arenada önemli bir oyuncu olan Çin’le ilişkilerini derinleştirdi. 1.44 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden biri ve ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük ekonomisi konumunda. Aynı zamanda kadim bir medeniyetin mirasçısı olarak ileri düzeyde sanayi, ticaret ve teknoloji altyapısına sahip.
Öte yandan Çin, Katar’ı stratejik konumu ve enerji kaynakları —özellikle petrol ve doğalgaz— nedeniyle önemli bir ortak olarak görüyor. Çin, bu kaynakların önde gelen ithalatçılarından biri konumunda.